lørdag 12. september 2009

Veobreatinden lørdag


Reiste til Spiterstulen rett etter jobb fredag (kl 15 fra Ågotnes) med Stig, klar for sesongavslutning på gode varsler som hadde blitt litt dårligere dei siste dagane. Jan Einar og Sylvia kjørte egen bil.
Den egentlige planen var overnatting i telt fordi Spiterstulen var fullbooka. Men pga meldinger om regn lørdag hadde mange gjester meldt pass, og vi fikk booka oss inn på to rom. Vi møttes alle fire til bedre italiensk buffet på Torgloftet i Øvre Årdal, og ankom Spiterstulen kl 2215. Etter litt om og men (og litt hevet stemme) pga kluss i bookingen, kunne vi slappe av med planlegging av neste dags turmål. Mykje vind gjorde at vi ville unngå dei høge mest utsatte toppane, og gå mest mulig i le for vinden. Godt planlagt, Stig!
Morgenen kom med sterk vind, og etter en bedre frokost la vi avgårde oppover Visdalen godt påkledd. Etter vel to timer kom vi til Hellstugubreen, og la kursen opp mot Veoskaret på 2000m. Grov ur og regn som gikk over i snø gjorde dette til en strabasiøs og glatt affære, men vi stod til slutt foran Veobreen med 1km brevandring til skaret til Veobretinden. Breen var lumsk med snødekte sprekker som vi unngikk på kryss og tvers. Stig var nede i en av sprekkene, men kom seg fort opp igjen vha tauet.
På Veobretinden var det vindfullt med skodde. Heldigvis letta den såpass at vi fikk et glimt av dei mektige toppane rundt, den imponerande veggen mot Memurutindane - og Leirhø med den merkelige Veobrehesten.
Nede igjen på breen var det skikkelig guffent med vind og snøføyke, og ned fra Veoskaret var det endå glattare i ura som krevde full konsentrasjon for kvart steg. Det fikk vi smertelig erfare, bla kneet mitt.
Men ned til Hellstugubreen og stien kom vi, og resten av turen var en kamp med tida for å rekke middagen (halv sju til åtte), og det klarte vi med glans. Kom til Spiterstulen kl 1925 der vi møtte stor stemning og godt humør:) - særlig på alle dei som hadde vært på Galdhøpiggen for første gang i dag!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar